Teollinen vallankumous alkaa

Teollinen vallankumous tarkoittaa muutosta, jonka seurauksena koneet alkoivat tehdä ihmisten työn ja tavaroita alettiin valmistaa tehtaissa suuria määriä kerrallaan. Teollinen vallankumous ei tapahtunut hetkessä, vaan se eteni ja kehittyi pitkän ajan kuluessa ja eri paikoissa eri aikaan. Joissain valtioissa, kuten Kiinassa, teollinen vallankumous on yhä nykyäänkin käynnissä. Toisaalta monet valtiot, esimerkiksi Afrikassa, eivät ole koskaan käyneet läpi teollista vallankumousta.

Teollinen vallankumous alkoi Isosta-Britanniasta 1700-luvun lopulla. Isolla-Britannialla oli tuolloin kaikkea, mitä tarvittiin teollistumiseen. Yhteiskunta oli rauhallinen ja lainsäädäntö antoi yrittäjille mahdollisuuden toimia vapaasti. Isolla-Britannialla oli paljon siirtomaita eli alueita Euroopan ulkopuolella. Siirtomaista voitiin tuoda halvalla raaka-aineita, kuten puuvillaa ja metalleja. Monet englantilaiset olivat myös rikastuneet siirtomaiden hyväksikäytöllä ja heille oli kertynyt paljon varallisuutta, jota voitiin käyttää tehtaiden perustamiseen. Jatkuva väestönkasvu takasi sen, että työvoimaa oli paljon saatavilla. Ison-Britannian maaperässä oli myös runsaasti kivihiiltä ja rautaa, joita tarvittiin teollisuudessa.

Uudet keksinnöt ja teknologian kehitys käynnistivät teollisen vallankumouksen 1700-luvun lopulla. Ensimmäinen merkittävä keksintö oli kehruukone, jolla voitiin tehdä lankaa. Vaikka kone toimi ihmisen voimalla, sen avulla yksi työntekijä pystyi tekemään kahdeksan käsityöläisen työt. Pian kehitettiin myös kutomakoneita, joiden avulla langoista pystyttiin tekemään kankaita. Koneet alkoivat tehdä ihmisten työt.

Teollinen vallankumous levisi tekstiiliteollisuudesta muille teollisuudenaloille ja vähitellen myös muualle Eurooppaan ja Amerikkaan. Se muutti ihmisten elämää, yhteiskuntaa ja ympäristöä enemmän kuin mikään muu aikaisempi tapahtuma ihmiskunnan historiassa.