Vuonna 1943 Saksa hävisi Neuvostoliitolle Stalingradin taistelun. Sen jälkeen Neuvostoliitto alkoi valloittaa Saksalta takaisin alueita. Kesällä 1944 Yhdysvallat ja Iso-Britannia tekivät Normandian maihinnousun ja Saksa joutui perääntymään Länsi-Euroopassa. Samaan aikaan Neuvostoliitto hyökkäsi idässä Saksaa ja sen liittolaisia vastaan. Neuvostoliiton suurhyökkäys kohdistui myös Suomeen.
Suomen armeija ei kestänyt Neuvostoliiton suurhyökkäystä, vaan se joutui perääntymään. Stalin ei suostunut neuvottelemaan rauhasta suomalaisten kanssa. Hän halusi valloittaa koko Suomen. Jatkosodan ratkaisevat taistelut käytiin Karjalan kannaksella Talin-Ihantalan alueella. Siellä suomalaiset onnistuivat pysäyttämään puna-armeijan hyökkäyksen. Samaan aikaan Stalin halusi siirtää joukkojaan Keski-Eurooppaan, jossa Saksa jatkoi vielä taisteluaan.
Talin-Ihantalan taistelun ansiosta Stalin suostui neuvottelemaan rauhasta Suomen kanssa. Hän ei vaatinut enää Suomen antautumista, mutta asetti rauhalle tiukat ehdot. Syksyllä 1944 Suomi ja Neuvostoliitto tekivät rauhansopimuksen, josta käytettiin nimeä Moskovan välirauha.